Dijkmeubelatelier.nl
Dijkmeubelatelier.nl
Dijk MeubelAtelier
  • Home
  • Hout
  • Meubels
  • Fine Wood Art
  • Bootinterieurs
  • Renovatie
  • Werkwijze
  • Contact
  • Links
  • Reviews
  • Zoeken
  • fine wood working

Alle getoonde items zijn gemaakt in opdracht van LivelyLives en nog niet af. Ik lever het hout en vervaardig een basisproduct.

LivelyLives heeft het alleenrecht op alle items. Het ontwerpen vindt ook plaats in samenwerking met deze organisatie. In de voorjaar van 2017 gaat de website van LivelyLives starten. Op de webshop zijn de eindproducten te zien en te bestellen.

Via een link op mijn site kun je de site t.z.t. gaan bekijken.

 

Alle producten zijn ambachtelijk gemaakt van iepenhout. Deze keuze is gemaakt vanwege de mooie tekening en kleur van het hout. Het hout  is prima te bewerken. Er is ook bewust gekozen om ambacht uit Nederland te gebruiken in plaats van kinderarbeid of arbeid uit landen met zeer lage lonen.

 

 

Het eindproduct met zilver laten bewerken

 

 

Van schaaldeel tot plank en uiteindelijk naar het eindproduct. Een kaarsenhouder voor geurkaarsen is op ambachtelijke wijze gemaakt. Hierbij is rekening gehouden met de verpakking zodat de 1 mm dikke staafjes met de kaarsen in de gleufjes passen. De staafjes passen weer in de gaatjes aan de bovenzijde.

Onderstaande foto's laten zien wat je kunt doen met laseren.

Het door mij gemaakte prototype van de ring en het wiebertje uit 4 mm dik iepenhout zijn extern gelaserd.

Laseren heeft als nadeel dat alle randen zwart verbrand zijn. Dit kan middels schuren worden verwijderd.

De wiebertjes heb ik van 4mm teruggebracht naar 2,5mm.

De ringen en wiebertjes vormen de basis van een ketting.

 

Prototype van een theehouder voor 8 verschillende soorten thee die in reageerbuisjes zullen worden gepresenteerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het definitieve ontwerp

 

iepen

Het hout wat ik heb gebruikt voor het maken van de ringen, armbanden en kaarsenhouders is inlands Iepen.

 

De Hollandse Iep ( ook wel olm genoemd) komt voort uit kruisingen tussen de gladde en de ruwe Iep.

Iepenhout is taai en duurzaam. In historische gebouwen werd Iepenhout vaak toegepast voor vloeren, trappen en betimmeringen. Het gebruik onder water is zeer duurzaam. Kielen van boten werden vaak van Iepenhout vervaardigd.

Het uiterlijk van Iepen is vaak decoratief. Veel houtsnijwerk en beelden, o.a. van Henry More, zijn van Iepenhout gemaakt. Ook zijn er restanten van strijdwagens van Iepenhout gevonden in het graf van Tout-Ank Amon.

De kleur van het hout is lichtbruin tot bruin. Het is een stevig getekende Europese loofhoutsoort met een sterk tot gemiddelde hardheid. Het is redelijk goed te bewerken. Het hout heeft wat spint en ook af en toe wat knoesten.

Iepenhout is sterk en bijna niet te splijten en daardoor was het zeer geschikt voor rijtuigen en andere landbouwwerktuigen maar ook voor klokkenstoelen, de constructie waar een kerkklok in gemonteerd was.

Een Iep kan wel 35-40 meter hoog worden en kan een takvrije stam van 10-18 meter opleveren. De diameter bedraagt ongeveer 0,9-1,4 meter.

De kenmerken van de Iep:

*Ringporig

*Sterke mooie tekening

*Het spint neemt een brede zone van   de  stamdoorsnede in beslag en is door zijn gelige tint duidelijk te onderscheiden

* de geur is onaangenaam (kattenpis) maar verdwijnt door stomen van het hout of een olie behandeling

* het kernhout vertoont kleurvariaties van licht- en dof donkerbruin of roodachtig bruin

Het hout is vast, taai en sterk. Vrij licht  en werkt middelmatig. Het hout is zowel met de hand als machinaal zonder grote problemen te bewerken en het kan ook zonder splijten goed gespijkerd en geschroefd worden.

De toepassingen: meubels, betimmeringen, carosseriebouw, wielnaven, klompen, gietmodellen en hoedenmodellen maar ook fine wood art

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2016 - 2021 Dijkmeubelatelier.nl